Prima femeie-savant de peste hotare s-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie a AŞM - Medalia „Dimitrie Cantemir”

2015-06-11
 

La 10 iunie 2015, în cadrul şedinţei extinse a Institutului de Zoologie al AŞM şi Biroului Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Exacte, dnei Wanda Maria Weiner, doctor habilitat în biologie, profesor la Institutul de Sistematică şi Evoluţie a Animalelor al Academiei de Ştiinţe a Poloniei i-a fost conferită cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei – Medalia „Dimitrie Cantemir”. Distincţia a fost conferită pentru realizarea cercetărilor în domeniul colembologiei şi rezultatele performante obţinute în cadrul cooperării cu Institutul de Zoologie al AŞM.

Şedinţa festivă a fost deschisă şi prezidată de directorul Institutului, acad. Ion Toderaş, care a subliniat semnificaţia evenimentului, salutând prezenţa oaspetelui polon - prof. Wanda Maria Weiner, colegă şi prietenă a institutului de mai mulţi ani şi care, de fapt, era protagonista întrunirii.

În Laudatio rostit cu prilejul conferirii distincţiei, acad. Ion Toderaş a evocat personalitatea distinsului savant, Wanda Maria Weiner, evidenţiind aspectele importante din activitatea sa ştiinţifică de recunoaştere internaţională, clădită prin ani de muncă îndelungată şi devotament, cu titlu special subliniind colaborarea ştiinţifică moldo-polonă. În context, academicianul a ţinut să specifice că prof. Wanda Maria Weiner este prima femeie-savant de peste hotare, care s-a învrednicit de prestigioasa distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Subliniind contribuţia de excelenţă a distinsului savant Werner, directorul Toderaş a remarcat că dna profesor realizează cercetări comune cu Institutul de Zoologie al AŞM, în domeniul colembologiei, începând cu anul 2007. Pe parcursul acestor ani, cercetătoarea a contribuit semnificativ la studierea faunei de colembole din ecosistemele naturale ale Republicii Moldova. În rezultatul cercetărilor efectuate în colaborare cu prof. Weiner au fost descrise 5 specii noi pentru ştiinţă şi identificate peste 40 de specii noi pentru fauna Moldovei şi României. Instituţiile colaborează cu succes, având proiecte bilaterale moldo-poloneze de schimb echivalent între academiile Moldovei şi Poloniei în anii 2010-2012 „Biodiversiz and taxonomy of Collembola, Poduromorpha Fauna” şi 2013-2015 „Moldo-polish colaborative research in the Collembolan species diversity in comparative aspect” (director de proiect W.M. Weiner, din partea Poloniei şi Galina Buşmachiu din partea Moldovei), fapt ce a permis efectuarea cercetărilor la cel mai înalt nivel mondial.

Totodată, directorul a făcut o referinţă expresă şi la contribuţia meritorie a prof. Weiner prin suportul substanţial şi multiaspectual, acordat Institutului de Zoologie, inclusiv prin literatura oferită, echipament modern, ustensile de laborator şi compuşi chimici necesari pentru cercetare, cât şi asistenţă pentru efectuarea analizelor moleculare şi publicarea articolelor cu impact factor. Academicianul a felicitat-o pe dna profesor cu ocazia conferirii distincţiei, i-a mulţumit, în numele colectivului pentru contribuţie şi implicare şi a exprimat certitudinea că ceea ce a făcut până acum e doar un început în ceea ce priveşte relaţiile de colaborare a institutelor. Directorul a asigurat-o pe dna profesor de respectul întregului colectiv şi i-a mărturisit că de acum înainte este un membru cu drepturi depline a institutului.

Distincţia i-a fost înmânată de acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Exacte, care a exprimat onoarea ce i-a revenit din partea Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică de a oferi prestigioasa apreciere. I-a dorit profesorului Werner multă sănătate, forţă de muncă şi succese noi în colaborarea moldo-polonă.

Vădit emoţionată şi surprinsă în acelaşi timp, prof. Wanda Maria Weiner a mulţumit pentru consideraţia manifestată de Institutului de Zoologie, în mod special, directorul Ion Toderaş, dar şi de conducerea forului ştiinţific suprem, care a dat o apreciere atât de înaltă activităţii sale în cadrul cooperării cu Institutul de Zoologie. Savantul polon a remarcat că distincţia oferită de academia moldavă o onorează şi o responsabilizează deopotrivă, lucru ce o va determina să se implice şi mai mult în intensificarea relaţiilor de colaborare ştiinţifică, dar şi de prietenie cu colegii moldoveni.

Pentru realizări performante în domeniul colembologiei, dna profesor Werner a fost menţionată cu o medalie şi în Luxembourg.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM